Stamboom van de familie Van der Kaap

 
     

Nieuwsbrief 1, februari 2005

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Bijdragen aan de nieuwsbrief of reacties zijn zeer welkom op kaap@home.nl

Wilt u de nieuwsbrief automatisch ontvangen? Meld u dan aan op de website van de familie Van der Kaap.

 
stamboomsite

contact

 

Nieuwsbrief

Telkens als daar aanleiding toe is wil ik belangstellenden informeren over aanvullingen of andere wetenswaardigheden betreffende de stamboom van de familie Van der Kaap middels een nieuwsbrief. Mocht u interesse hebben in deze nieuwsbrief, meldt u dan aan op de website met onze stamboom.

Roelfke van der Kaap  

Alie Alberts uit Emmen schreef het boek: Joustra Huussien an de Olde Scheid. Het beschrijft de geschiedenis van een eeuw vanaf 1869 en bevat 270 foto's en documenten. Het speelt zich af in Hijkersmilde. In het boek o.a. aandacht voor de betovergrootmoeder van de schrijfster Roelfke van der Kaap. Roelfke's kleindochter Jantien Joustra, verhaalt in het boek over haar moeder Geertje. Roelfke van der Kaap zwierf rond in een woonwagen door Drenthe. Het boek berust, aldus de schrijfster, geheel op waarheid. Het boek kost 25 euro en is te bestellen bij de schrijfster, emailadres: aylien_wegdam@msn.com

Grietje van der Kaap

Nieuwe informatie is toegevoegd over nakomelingen van Grietje van der Kaap, een dochter van Karst Jacobs. Hier komt u uiteraard andere namen tegen dan Van der Kaap, bijvoorbeeld Hagedoorn, Buist, Bodewits, Gringhuis en Katuin.

Genlias

Op Genlias vindt u geboorte, trouw en overlijdensinformatie van zeer veel voorouders sinds 1811, het jaar waarin in Nederland de burgerlijke stand werd ingevoerd. Een groot deel van de gegevens op onze stamboomsite is van genlias afkomstig. Voor gegevens uit Drente is er ook nog Drenlias.

Meester Buist en de Van der Kapen

Op 29 juli 2003 kwam ik erachter dat meester Buist, die in 1828 een beschrijving gaf van de inwoners van Zevenhuizen de schoonvader was van Roelfke Hagedoorn, een kleindochter van Karst Jacobs van der Kaap. Het artikel van meester Buist kunt u hier lezen. Een artikel over de honderdjarige Girbe Buist (een tantezegger van Roelfke) vindt u hier  

Bieuwkje Johannes Wijnalda (eerste vrouw van Gerrit Hendriks van der Kaap)

Bieuwkje kwam uit een doopsgezinde familie van Waterlanders  uit Surhuisterveen. Blijkbaar speelde 'twee geloven op één kussen' hier niet, want voorzover ik weet was Gerrit Nederlands Hervormd.

Tijtje Polles de Haan (tweede vrouw van Gerrit Hendriks van der Kaap)

De afstamming van Tijtje gaat terug tot 1675. Zij was de dochter van een turfschipper. Dit verbaast niet als je ziet hoeveel Van der Kapen als vervener of turfschipper hebben gewerkt.