Stamboom van de familie Van der Kaap

 
     

Nieuwsbrief 13, januari 2007

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Bijdragen aan de nieuwsbrief of reacties zijn zeer welkom op kaap@home.nl

 
stamboomsite

contact

 
Van der Kaap in de diamant handel?

Enige dagen geleden ging de film Blood Diamond in roulatie. In deze film is ene Archer als smokkelaar in dienst van het invloedrijke Van Der Kaap-diamantkartel in Zuid-Afrika. Zitten er dus ook Van der Kapen in Zuid-Afrika en is er mogelijk voor sommigen van ons kans op een vette erfenis?

Helaas, de naam Van Der Kaap is fictief, verzonnen door de makers van de film. De firma die men in de film op het oog heeft is de firma De Beers. Van Der Kaap is natuurlijk ook bepaald geen originele naam in het land van Kaap de Goede Hoop en Kaapstad. In de Nederlandse slijterijen zijn bijvoorbeeld ook wijnen te koop als Kaapse pracht en Roosje van de Kaap. Deze laatste is overigens ook de naam van een prachtige landelijk gelegen herberg in Zuid-Afrika.

Voor zover ik tot nu toe heb kunnen nagaan wonen er in Zuid-Afrika geen nazaten van 'onze' Karst Jacobs, de eerste die zich tooide met de naam Van der Kaap.

Stichting Genealogie Nederland

Onlangs hoorde ik van een familielid dat Van der Kapen weer worden belaagd door de stichting Genealogie Nederland. Zij bieden, tegen betaling, een stamboom met wapen en al aan. Ga daar niet op in, het gaat om een onbetrouwbare club.Deze stichting is al eerder veroordeeld vanwege oplichtingspraktijken. Al in 2004 kwamen kopers van zo'n "kroniek" bedrogen uit. Zij ontvingen niets anders dan zeer algemene en onvolledige informatie die bijna voor elke familienaam hetzelfde bleek.

Het enige overzicht van onze stamboom is te vinden op http://www.vanderkaap.org en een eigen wapen hebben we (helaas) niet. Maar misschien kan iemand er een ontwerpen. Het veen verleden van onze familie kan misschien iemand inspireren?

Meester Buist

In 1828 gaf een zekere meester Buist een beschrijving van de inwoners van Zevenhuizen. Erg positief was hij niet over zijn mede dorpsbewoners, onze voorouders. Nog erger wordt het als je weet dat deze Buist de schoonvader was van Roelfke Hagedoorn, een kleindochter van Karst Jacobs van der Kaap. Het artikel van meester Buist kunt u hier lezen. Een artikel over de honderdjarige Girbe Buist (een tantezegger van Roelfke) vindt u hier