Stamboom van de familie Van der Kaap

 
     

Nieuwsbrief 14, april 2008

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Bijdragen aan de nieuwsbrief of reacties zijn zeer welkom op kaap@home.nl

 
stamboomsite

contact

 

Een trieste geschiedenis

Al verscheidene jaren ben ik gebiologeerd door Harm van der Kaap. Of eigenlijk niet zozeer door hem als wel door het trieste lot van zijn gezin.

Harm en zijn vrouw Marchien de Jonge emigreerden  in 1882 of 1883 naar  Chicago in de V.S. Over de reden is mij helaas niets bekend. Mogelijk waren de slechte economische omstandigheden in Nederland rond 1880 en het trieste lot van zijn kinderen wel de eenvoudige verklaring.

Harm en Marchien kregen, in Nederland, elf kinderen. Slechts drie van hen hebben mogelijk de volwassen leeftijd bereikt. Mogelijk, omdat ik over hun leven geen gegevens heb.

Het oudste kind, Pieter, werd slechts een jaar oud, zijn broer Harm overleed kort na zijn dertiende verjaardag. Marchien, de oudste dochter, werd nog geen jaar. Dan komen Pieter en Hendrik die mogelijk oud zijn geworden, maar Karst overleed kort na zijn eerste verjaardag. Aaltje, het tweede meisje in het gezin werd mogelijk weer oud. Haar zus Marchien werd weer niet ouder dan een jaar en de volgende drie kinderen werden levenloos geboren.

Kort hierna vertrok het gezin met de drie overgebleven kinderen naar Amerika, maar lang hebben ze daar niet gewoond.

Ook de broer van Harm, Hendrik emigreerde met zijn zwangere vrouw in 1884 naar Amerika. In Chicago wrd hun dochter Bouwina geboren. In 1887 was het gezin alweer terug in Nederland, want hun zoon Tonnis werd in april 1887 geboren in Borger. 

Bouwina

Het lot van Bouwina was zo mogelijk nog triester dan dat van haar oom Harm. Bouwina trouwde met Otte Vos, bij wie ze zeven kinderen kreeg. Hun oudste kind, Jan, werd 34 jaar oud, maar de andere zes werden geen van allen ouder dan een jaar. Antje werd nog geen jaar, Hendrik werd een jaar oud, net als Jan en Teunis. Anne werd opnieuw nog geen jaar, net als Bouwina.

Drie maanden voor Bouwina was ook haar vader overleden. Nog in hetzelfde jaar van de dood van haar dochter hertrouwde Bouwina met Hendrik Witteveen. Met hem kreeg ze nog twee kinderen, maar ook hen was geen gelukkig leven beschoren. Antje stierf na een paar maanden en ook Teunis werd nog geen jaar.

Bouwina zelf werd 72 jaar. Haar man, die uit een eerder huwelijk vier kinderen had van wie er een ook nog geen maand oud werd,  overleefde haar bijna zeven jaar.

Wie heeft meer informatie over deze emigratie?

Ik zou heel graag meer willen weten over de emigratie van Harm en Hendrik naar Amerika. Voor informatie  daarover of over de nakomelingen van Bouwina en Otte Vos ben ik dan ook zeer dankbaar. (kaap@home.nl)

Van der Kapen overzee

In een eerdere nieuwsbrief schreef ik over Van der Kapen in Amerika, AustraliŽ en Nieuw Zeeland. Op St. Maarten woont Oscar van der Kaap, een nazaat van Elske.