Stamboom van de familie Van der Kaap

 
     

Nieuwsbrief 2, februari 2005

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Bijdragen aan de nieuwsbrief en reacties zijn zeer welkom op kaap@home.nl

 
stamboomsite

contact

 
Opvallende zaken

Als je bezig bent nieuwe gegevens aan de stamboom toe te voegen, vallen geregeld allerlei zaken op.

Bijvoorbeeld hoe snel mannen vaak hertrouwden na de dood van hun vrouw. Geertje van der Kaap, de eerste vrouw van Derk Gerkes Feenstra, overleed op 28 september 1830. Binnen een jaar, op 4 september 1831, hertrouwde Derk met Grietje Hendrik Koerts. Het feit dat Derk de zorg voor drie zeer jonge kinderen had, zal hier wel niet vreemd aan zijn. Het jongste kind was in 1830 geboren.

Tegenwoordig komt het niet of nauwelijks voor dat ouders een kind dezelfde naam geven als een overleden kind, maar vroeger was dat heel gebruikelijk. Gerke Feenstra en Annechien Kuiper's derde kind heette Derk en stierf in 1858, nog geen jaar oud. In 1876 werd weer een Derk geboren. Helaas werd ook hij niet oud.(9)  

Opvallend is ook hoe vaak je ziet dat twee zussen met twee broers trouwen. Jantje en Hendrika Blaak, dochters van Geertje Feenstra, trouwden met de gebroeders Huisman.

 

 


 

Van der Kaap en Feenstra

Er zijn allerlei relaties tussen de familie van der Kaap en de familie Feenstra, maar om er een goed en volledig overzicht van te krijgen moet je even zoeken:

Geertje van der Kaap, dochter van Karst Jacobs, was getrouwd met Derk Gerkes Feenstra. Zijn betovergrootvader was Gerrits Durks, de 'stamvader; van de Feenstra's.

Albert van der Kaap, kleinzoon van Karst Jacobs, was getrouwd met Johanna Derks Feenstra, dochter uit het tweede huwelijk van Derk Gerkes Feenstra met Grietje Koerts. Haar betbetovergrootvader was Gerrits Durks, de 'stamvader; van de Feenstra's.

Stijntje Alberts Oost, weduwe van Karst van der Kaap, de zoon van Karst Jacobs, hertrouwde op 22-01-1859 in Marum met Jan Gerkes Feenstra, broer van Derk Gerkes Feenstra. Zijn betovergrootvader was Gerrits Durks, de 'stamvader; van de Feenstra's.

Karst van der Kaap, achterkleinzoon van eerder genoemde Karst van der Kaap, was getrouwd met Jantje Harmadina Aaltje Feenstra. Haar betbetbetovergrootvader was Gerrits Durks, de 'stamvader; van de Feenstra's.