Stamboom van de familie Van der Kaap

 
     

Nieuwsbrief 4, februari 2005

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Bijdragen aan de nieuwsbrief en reacties zijn zeer welkom op kaap@home.nl

 
stamboomsite

contact

 
Emigreren naar Amerika

Diverse van der Kapen hebben ons land in het verleden ingeruild voor den vreemde. De eerste emigrant was Harm van der Kaap.

Harm Harms van der Kaap werd geboren op 18-05-1844. Hij trouwde met Marchien de Jonge, geboren op 09-05-1846. Zij kregen 11 kinderen, maar veel geluk was hen niet beschoren.

De laatste drie kinderen kwamen levenloos ter wereld en vier andere kinderen zijn zeer jong gestorven. Kort nadat hun laatste kind levenloos was geboren zijn Harm en Marchien, met hun vier nog in leven zijnde kinderen, geëmigreerd naar Chicago in de Verenigde Staten. Hoe hun reis verliep weten wij uit een brief die zij vanuit Amerika naar Nederland stuureden.

De reis naar Chicago

Op donderdagochtend 6 april 1883 vertekken zij met paard en wagen naar de vertrekplaats van de snik, een trekschuit. Om 13.00 uur schepen zij zich in en komen 's avonds om 22.00 uur aan in Groningen. Zij brengen de nacht door in de snik en behalve voor de reis moeten zij ook betalen voor het transport van hun drie kisten en het beddengoed. Harm regelde en betaalde (vier gulden) voor de treinreis van de volgende dag naar Harderwijk.

Jan van der Kaap brengt hen vrijdagochtend 7 april naar de trein en zij vertrekken naar Harderwijk, waar ze waarschijnlijk rond het middaguur aankomen. 's Middags nemen zij de stoomboot naar Amsterdam.

's Nachts overnachten zij in een door Prins en Zwanenburg geregeld hotel. Dat wil zeggen daar zouden zij moeten overnachten, maar het stonk er zo vreselijk dat zij de nacht op straat hebben doorgebracht.

Zaterdagochtend schepen zij zich in op de SS Edam. De SS Edam was het eerste eigen schip van de Holland-Amerika lijn dat, op 8 april 1882,  vanuit Amsterdam naar New York vertrok. Het schip ging in september van hetzelfde jaar, na een aanvaring, verloren.  Via het Noordzeekanaal verlaten zij Nederland.

Op 30 april liggen zij na een zeereis van 22 dagen voor Staten Island. Aan boord vindt een medische keruing plaats. Daarna stappen zij over op een kleiner schip. Eenmaal aan land werden hun kisten doorzocht. Dit visiteren kon lang duren, maar door een ambtenaar een kwartje toe te stoppen verliep de hele handeling ineens een stuk sneller. Van de douaneloods worden zij met een schip over ' een groot water'  (de Hudson) gebracht en vervolgens brengen zij de nacht door in een logement in Littele Garden.

Op maandag 1 mei stappen ze in de trein die hen naar Chicago brengt een reis van zo'n 1300 kilometer. Het weer is zo slecht dat de brug over een grote rivier gesloten is. Zij worden over gezet met een boot en vervolgen dan hun reis per trein.

Op dinsdagavond 2 mei rond 20.00 uur komen zij aan in Chicago. Daar worden zij de komende dagen opgevangen door Antonie van Wijk, die getrouwd was met Fennechien de Jonge (zus van Marchien) en Pieter de Jonge, broer van Marchien.

Zie ook:

Ook zijn broer vertrekt naar de V.S.

Ook Hendrik van der Kaap, de broer van Harm, is - in maart 1884 - met zijn vrouw Antje Spreen naar Chicago geëmigreerd. Zijn broer had de familie in Drente geschreven dat er in de V.S. volop werk te vinden was. Daar aangekomen bleek er echter nauwelijks werk te vinden en al hun geld is er in een paar jaar tijd door gejaagd. Op een gegeven moment hebben ze de knoop doorgehakt om terug te keren naar Drenthe: ze konden nog net de overtocht naar Hoek van Holland betalen. De terugreis van Hoek van Holland naar Drenthe is toen door de familie voorgeschoten. In november 1884 is zijn dochter Bouwina nog in Chicago  geboren.

Zie ook:

Meer emigranten

Johannes (Jan) Blom, zoon van Truus van der Kaap emigreerde in de jaren zestig naar Amerika. Daar is hij getrouwd met Suzanne Wijman, geboren in San Francisco. Zij wonen in Califon, New Jersey.

Harmina Alkina (Miny) van der Kaap, dochter van Jacob van der Kaap, emigreerde samen met haar man Jan van de Klashorst op 2 8-11-1963 naar Californië (USA)

Australië

Albert van der Kaap, zoon van Albert van der Kaap, vertrok in 1950, zonder zijn verloofde Carry, naar Australië. Omdat de ouders van zijn toekomstige vrouw graag wilden dat hun dochter als getrouwde vrouw haar man achter na ging, zijn zij in Emmen met de handschoen getrouwd.

Nieuw Zeeland

Roel van der Kaap, zoon van Henderikus Cornelis van der Kaap, emigreerde in 1953 naar Nieuw Zeeland.

Nog meer emigranten?

Misschien zijn er meer Van der Kapen geëmigreerd. Als iemand hun verhaal kent hoor ik dat graag.