Stamboom van de familie Van der Kaap

 
     

Nieuwsbrief 7, oktober 2005

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Bijdragen aan de nieuwsbrief of reacties zijn zeer welkom op kaap@home.nl

 
stamboomsite

contact

 
Bekende Van der Kapen

Iedereen die begint met stamboom onderzoek heeft waarschijnlijk de hoop dat hij ergens op een bijzondere, rijke, adellijke of beroemde voorouder stuit. Ik moet bekennen dat het mij niet anders verging. Het werd me me echter snel duidelijk dat er in onze familie geen rijke suikerooms te vinden waren en van adel zijn we ook niet. En als er al eens iemand de moed had (of zich gedwongen voelde, wat waarschijnlijker is) om te emigreren, dan was hij al weer snel in Nederland terug.

Toch kent ook onze familie een beroemdheid, Gerald van der Kaap. Nog niet zo lang geleden wijdde de AVRO een uitzending aan deze fotograaf en videokunstenaar, wiens werk bijvoorbeeld hangt in het Stedelijk museum in Amsterdam. Overal in de wereld wordt zijn werk geŽxposeerd en hij verbleef in 2002 gedurende langere tijd als artist in residence in China.

 

Andrea van der Kaap is vooral bekend als partner van Marja van der Toorn, beter bekend als Sugar Lee Hooper. Op 1 april 2001 waren de twee, die zich tot dan toe nooit met homo-emancipatie hadden beziggehouden, er ineens als kippetjes bij om zich als eersten te laten trouwen. In persberichten kondigden ze toen aan dat ze het eerste homopaar van Nederland zouden zijn die gebruik zouden maken van het op die datum opengestelde huwelijk. Omdat dit huwelijk toen al meer leek op een publiciteitsstunt dan op een serieuze verbintenis, besloten het COC en de stichting de Vrienden van de Gay Krant samen met vier verschillende paren om middernacht een plechtigheid te organiseren in het Amsterdamse stadhuis onder leiding van burgemeester Cohen.

Nu zijn Sugar en Andrea het eerste bekende lesbische stel dat hun huwelijk officieel hebben laten ontbinden. Eindelijk zijn ze dan toch ergens het eerst mee, merkt de Gay krant vilein op.

Misschien zijn er veel meer bekende, beroemde of bijzondere Van der Kapen. Als u het mij laat vinden, zal ik er in een volgende nieuwsbrief graag aandacht aan besteden. U kunt uw mail richten aan kaap@home.nl