artikelen over geschiedenis didactiek

Curriculum.nu 


Op deze pagina staan artikelen die mogelijk nuttig kunnen zijn bij het denken over het vervolg van Curriculum.nu voor het vak geschiedenis.

Curriculum.nu

Eerlijk gezegd heeft het mij de afgelopen verbaasd hoe weinig er in de discussies over een nieuw curriculum is teruggekeken op de afgelopen zeg dertig jaar. Het simpele feit dat het rapport van de commissie De Rooy alweer bijna twintig jaar oud is lijkt voldoende reden om te zeggen dat het tijd wordt voor weer iets nieuws.

 

Toegegeven het concept dat door deze commissie in 2001 is bedacht werd niet door iedere docent met enthousiasme ontvangen. Dat neemt echter niet weg dat de gedegen analyse van de sterke en zwakke kanten van het concept toch zeker van historici verwacht mag worden, alvorens te kiezen voor een nieuw concept.

 

Als het concept niet (in alle opzichten) heeft gebracht wat men er van verwachtte, ligt het toch op zijn minst voor de hand om te onderzoeken wat er dan is misgegaan. Al was het maar om niet weer dezelfde fouten te maken. Een conclusie die Arie Wilschut bij het begin van de pilot met het huidige examenprogramma havo/vwo trok en die in onderzoek dat ik deed onder docenten werd bevestigd, namelijk dat leerlingen in de vierde klas havo/vwo over te wenig oriëntatiekennis beschikken zou bijvoorbeeld toch tot nadenken moeten stemmen (zie de diverse onderzoeken onder docenten en leerlingen).

 

Op deze pagina een aantal artikelen over het geschiedeniscurriculum waarvan het mij nuttig lijkt dat deze in de besluitvorming worden betrokken. De artikelen zijn afkomstig uit de vakspecifieke trendanalyse van SLO, aangevuld met materiaal dat de laatste versie niet heeft gehaald.

 

Het waarom van het huidige geschiedenisprogramma

* Discussie over het geschiedenisprogramma

* Het geschreven curriculum in het basisonderwijs

* Het geschreven curriculum in de onderbouw van het voortgezet onderwijs

* Het geschreven curriculum in de bovenbouw vmbo

* Het geschreven curriculum in de bovenbouw havo/vwo

 

 

 

  


Copyright Albert van der Kaap, 2020 

 


  •  

    u