Histoforum      Lesmateriaal      Toetsmateriaal      Vakinformatie      Magazine    

Informatievaardig worden

Op deze pagina staan tips voor het goed omgaan met informatie. Als je ze allemaal kunt toepassen, ben je informatievaardig.

Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org  

1. Wanneer ben je informatievaardig?

Informatievaardig zijn betekent:

Wil je controleren hoe informatievaardig je bent, vul dan deze checklist eerlijk in.


2. Hoofd- en deelvragen

Als je onderzoek doet is het belangrijk een goede hoofdvraag te bedenken met goede deelvragen. (zie ook het kader rechts over het formuleren van hoofd- en deelvragen). Tip:


3. Tips voor het vinden van informatie op internet


4. Betrouwbaarheid van informatie

De betrouwbaarheid van informatie op internet is niet gegarandeerd. Immers iedereen kan informatie op internet zetten. Daarom zijn de volgende zaken altijd belangrijk:


5. Noten en bronvermelding

Als je zonder bronvermelding informatie overneemt van internet is dat plagiaat. Vermeld dus altijd de bron van je informatie (gebruik dus noten). Bedenk dat je leraar door gebruik te maken van dubbele aanhalingstekens gemakkelijk kan controleren of je informatie van internet letterlijk hebt overgenomen.

Vermeld in je literatuurlijst altijd de bronnen die je hebt gebruikt (boeken, internet websites). Voor het vermelden van je bronnen bestaan vaste regels. Je vindt ze hier.

 Informatievaardigheden

Is hier sprake van samenwerkend leren?

 Informatievaardigheden

 Formuleren van hoofd- en deelvragen

Bij het formuleren van een goede onderzoeksvraag is het handig onderscheid te maken tussen verschillende soorten vragen:

De laatste twee typen vragen maken het eenvoudiger om deelvragen te formuleren. Bovendien leer je er meer van.
Als je nog weinig weet over het onderwerp van het onderzoek is het nuttig eerst vrij en associatief te zoeken op internet. Een andere manier is je in het onderwerp inlezen in een encyclopedie al dan niet op internet (Wikipedia) alvorens te deelvragen te fomuleren.

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009