Histoforum      Lesmateriaal      Toetsmateriaal      Vakinformatie      Magazine    

Informatie checken

Het belang van het controleren van informatie kan niet genoeg benadrukt worden.

Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org  

Het controleren van Informatie op internet

Nog maar 4% van de scholieren gebruikt boeken uit de bibliotheek voor hun schoolopdrachten. Uitgeverij Malmberg heeft dat laten onderzoeken. De overgrote meerderheid (87%) van de jongeren tussen 12 en 17 zoekt informatie op het internet. Uit het onderzoek blijkt ook dat de jongeren zelden of nooit checken of de info die ze van internet halen wel klopt.

Hoe belangrijk dit checken is werd me onlang weer eens duidelijk. Ik attendeerde een vriend op een beroemd citaat van Antoine de Sainte-Exupery: 'Als je een schip wilt bouwen, moet je werklui niet opdragen hout te verzamelen, je moet niet het werk verdelen en orders geven. Leer in plaats daarvan mensen eerst te verlangen naar de eindeloze'.

Zoals het een wetenschapper betaamt vroeg hij meteen naar de bron. Ik moest het antwoord schuldig blijven, maar dacht het antwoord snel op internet te vinden. Maar dat viel tegen. Het citaat was snel gevonden, maar niet de bron. Een aantal sites gaf wel het citaat, maar vermeldde als bron slechts Antoine de Saint-Exupery. Een aantal andere gaf als bron 'De kleine prins'. Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat ik het boek las, betwijfelde ik meteen of dit boek inderdaad het citaat bevat. Het past namelijk niet in het verhaal dat zich in de woestijn afspeelt.

Verder zoeken leverde een ander boek op, The Wisdom of the Sands. Ik vond toen al snel het citaat in het Engels en de bevestiging van de bron en de oorspronkelijk Franse titel van het, in 1948 posthuum verschenen, boek: Citadelle.

Mijn speurtocht voortzettend vond ik uiteindelijk ook het citaat in het Frans, maar nog steeds geen nadere aanduiding van de vindplaats. Op een site met de Duitse vertaling wordt de originaliteit van het citaat zelfs in twijfel getrokken omdat de metafoor in de Franse oertekst zelfs geheel zou ontbreken. De opmerking van een zekere Louis Thivierge dat De Saint-Exupery vaak hetzelfde thema gebruikt met telkens iets andere woorden wijst ook in die richting, al geeft hij als mogelijke locus van het citaat pagina 237 op het eind van paragraaf twee. Hij voegt er echter wel aan toe dat hij een verkorte versie van het boek heeft gebruikt.

Een paar uur intensief zoeken op internet heeft de bron van het citaat niet aan de oppervlakte kunnen brengen. Het, waarvan ik overigens ook nog geen Nederlandse titel heb kunnen vinden, telt zo'n 600 bladzijden en telt, zo stelt een Duitse recensie, menig duistere regel. Misschien verklaart dat het feit dat velen het citaat gebruiken, waarschijnlijk keer op keer van elkaar overschrijvend, maar slechts weinigen het boek hebben gelezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Informatievaardigheden


 Informatievaardigheden

Copyright:  Albert van der Kaap, 2009