Familiewapen Van der Kaap

U kunt het familiewapen en het schild ook downloaden als pdf bestand (afbeelding in zeer hoge kwaliteit).  

Het familiewapen van de familie van der Kaap

 


 

Klik op de afbeelding voor een groter formaatToelichting

 

Mensen als Karst Jacobs van der Kaap, veenarbeiders en keuterboeren, hadden in de regel geen familiewapen. Toch leek het de maker van deze website een leuk idee om een familiewapen te maken, waarin de afkomst van de Van der Kapen zichtbaar zou zijn.

 

Dit familiewapen is in juli 2009 ontworpen door twee zoons van Albert van der Kaap, Léon en Christian van der Kaap. Léon is bijzonder geïnteresseerd in heraldiek, wapenkunde, en Christian is kunstenaar.


In het wapen staan de turven en de turfsteker symbool voor de band die veel van de eerste Van der Kapen hadden met het veen, ofwel als veenarbeiders ofwel als turfschippers. Onderaan is een gestileerde ‘heuvel' te zien, de Kaap, de plaats in Zevenhuizen waar onze familie zijn naam aan ontleent. Bovenaan het Kaapdiep, dat nog altijd in Zevenhuizen stroomt en dat tevens symbool staat voor de turfschippers in onze familie. Dit water verklaart ook het gebruik van de kleur blauw in het wapen.


De kleur goud staat symbool voor geloof, gehoorzaamheid en elegantie.


Veel van de eerste Van der Kapen konden niet of nauwelijks schrijven. In de jaren daarna is de geletterdheid van hun nazaten steeds verder toegenomen. Dit wordt gesymboliseerd door het boek op de helm.
De verenpluim symboliseert gehoorzaamheid en geestelijke sereniteit. De oorsprong van het gebruik van veren in West-Europa ligt in Egypte. Veren worden nog steeds gebruikt op militaire helmen. Klik op de afbeelding voor een groter formaat