De naam Van der Kaap

Op een enkele afstammeling van Zuid-Afrikaanse slaven na, stammen alle Van der Kapen in Nederland en de rest van de wereld af van Karst Jacobs en Roelfke Harms. Deze Karst Jacobs, naar eigen zeggen geboren in 1770 in Tolbert, nam in 1811 de naam Van der Kaap aan. Roelfke kwam uit Roden.

De Kaap nu


Iets ten noorden van wat op oude kaarten 'De Kaap'wordt genoemd, maar aan dezelfde kant van Oostindie, staat een huis dat in de jaren 1932/33 is gebouwd in opdracht van Frans Hut en Aaltje Fonck. Zij hebben er tot eind zestiger jaren gewoond en toen het huis verkocht aan de heer Dr H.J.Veenstra, die er het bord met "De Kaap 1933" op heeft laten aanbrengen. Het huis staat er (in 2015) nog steeds, is van eigenaar gewisseld en grondig verbouwd.  Het biedt onderdak aan het Logement De Kaap. Helaas is het naambord op het huis verdwenen.


De verharde weg, waar vandaan onderstaande foto's van de boerderij zijn gemaakt, was vroeger het Kaapdiep! Dat Kaapdiep is al voor de jaren dertig gedempt. Aaltje Fonck vertelde vroeger wel dat er soms post geadresseerd werd aan de familie F.Hut, wonende aan het Gedempte Kaapdiep, te Terheijl (Drente). Al hun buren, die aan de weg woonden, woonden in OostindiŽ. Dat gaf vaak verwarring als ze de bewoners van Terheijl moesten hebben. Langs het gedempte Kaapdiep, aan de westzijde ervan, liep vroeger een sloot met stromend water. Deze ontstond in het gebied wat door ons de Brandparken werd genoemd. Dat water was zo helder en schoon, dat onze buren het wel gebruikten voor koffie, thee, enz. Het stroomde naar het noorden tot aan het Hoofddiep, boog daar af naar het oosten en vormde later de grens tussen Leek en Nietap en mondde vervolgens tegenover het landgoed Nienoord uit in het Hoofddiep. Het Piepke, tussen Leek en Nietap, was een brug over dit beekje.

 

 

Het Kaapdiep

Maar ook elders in de directe omgeving keert de de naam De Kaap terug. Bijvoorbeeld in het Kaapdiep, genoemd naar het Kaapdiep dat langs het huis van Karst Jacobs liep.
Wijk Oostindie/De Slagen

In de nieuwbouwwijk Oostindie/De Slagen ligt een staart die De Kaap heet.

* De oorsprong van de naam Van der Kaap
* Waar woonde Karst Jacobs van der Kaap en wat waren zijn bezitiingen?
* Waar woonde Harms Karstens van der Kaap, de zoon van Karst Jacobs?
* Waar in Nederland wonen Van der Kapen?