Van adel

In de kwartierstaat van Wubbina Mulder, de  betovergrootmoeder van moeders kant (Geertje Kemper), duikt, in het begin van de achttiende eeuw ineens een 'deftige' voornaam op,  Magdalena Dorothea. Dat maakte mij nieuwsgierig en ik ging op zoek naar haar achtergronden. De resultaten van deze zoektocht leest u hier.

 

Van Adel 4


Denemarken

De stamboom van Christian V van Oldenburg gaat o.a. terug naar koning Sven II van Denemarken (ong. 1020-1074/76), de zoon van Ulf Thorgilsson. Deze lijn loopt  via Waldemar van Zweden en Knoet Lavard naar Sven II van Denemarken.  

Maar er loopt ook nog een andere lijn naar Sven II, namelijk via Christian V van Oldenburg, Margareta van Mecklenburg  (de vrouw van Gunsel III von Schwerin) en Maragretha van Denemarken

Spanje 

Zoals elke lijn begint ook de lijn naar Spanje met Christiaan V van Oldenburg. Via Sophia van Denemarken en Petronella van Aragon en Ramiro I van Aragon, loopt deze naar de koningen van Navarra.


Kiev

Er loop een lijn naar Wladimir van Kiev (de Heilige). Van Agnes von Honstein-Heringen/a> (de vrouw van Christian V van Oldenburg) via Johann I van Brandenburg/a> en Judith Premysl van Bohemen kom je uit bij Wladimir.

(Via de man van Judith van Bohemen, Wladislaus van Polen loopt er een lijn naar Otto II, keizer van het Heilige Roomse Rijk.)

 

Er loopt ook een lijn van Agnes von Honstein-Heringen, via Bernard von Anhalt en Bela II van Hongarije naar  Jaroslav I de Wijze, de zoon van Wladimir de Heilige.

 

Er zou nog een andere lijn kunnen lopen naar Wladimir. Bernard I von Brandenburg zou namelijk getrouwd geweest zijn met een van zijn dochters, van wie de naam echter niet bekend is. De lijn loopt dan van Christian V van Oldenburg via Otto II von Bentheim-Tecklenburg   via Floris II van Holland  naar Bernard von Brandenburg.

 

Vladimir de Heilige.

 

Vervolg