Van adel

In de kwartierstaat van Wubbina Mulder, de  betovergrootmoeder van moeders kant (Geertje Kemper), duikt, in het begin van de achttiende eeuw ineens een 'deftige' voornaam op,  Magdalena Dorothea. Dat maakte mij nieuwsgierig en ik ging op zoek naar haar achtergronden. De resultaten van deze zoektocht leest u hier.

 

Van Adel 5

 

De eerste kruistocht en de verovering van Engeland

 

Mathilde van Boulogne, de dochter van Eustaas III, was de vrouw van Stephanus van Blois. Haar vader was Eustaas III van Boulogne, een broer van Godfried van Bouillon, een van de leiders van de eerste kruistocht, waaraan ook Eustaas meedeed.

 

Eustaas III was getrouwd met Maria van Schotland, dochter van Malcolm III van Schotland en de heilige Margaretha van Schotland, die mogelijk een nazaat was van Vladimir de Heilige van Kiev..

 

De opa van Mathilde, Eustaas II nam deel aan de invasie van Engeland en de slag bij Hastings in 1066. Hij was blijkbaar een grote investeerder in de expeditie, want hij werd door Willem de Veroveraar beloond met grote bezittingen in Engeland, vooral in Essex.  Deze Eustaas stamt o.a. af van Alfred de Grote, koning van Engeland en via Judith van West-FranciŽ  en Karel de Kale van Karel de Grote.

 

Eustaas III (hier met blond haar afgebeeld) samen met zijn broers Godfried en Boudewijn op audiŽntie bij Alexius I Komnenos.

 

Wordt vervolgd